Läpinäkyvyys

Haluamme tuoda yrityksemme toiminnan mahdollisimman läpinäkyvänä esille ja kertoa kuinka ostamalla Tam-Silkin tuotteita voit olla varma, että rahasi menevät ekologiseen ja ympäristöä kunnioittavaan valmistukseen.

Langat

Ostamme lankaa yhteistyökumppaneiltamme Saksasta ja Italiasta. Nämä yhteistyökumppanit kehräävät langat raaka-aineista, jotka ostetaan eri puolilta maailmaa. Merkittävä osa lankojen materiaaleista tulee Australiasta, Uuden-Seelannista ja Etelä-Amerikasta mm. Argentiinasta. Lankojen materiaalia myydään raaka-ainepörsseissä vastaavalla tavalla kuin muitakin raaka-aineita. Me ostamme langat EU:n sisältä siksi, että voimme luottaa yhteistyökumppaneiden toimivan EU:n säännösten mukaisesti. Langat ovat Ökotex sertifioituja. Puuvilla on GOTS sertifioitua.

Mulesing-vapaus

Mulesing-menetelmää käytetään lähinnä vain Australiassa estämään kärpäsiä munimasta lampaiden peräaukon lähettyville. Meidän mielestämme se on eläinrääkkäystä emmekä tahdo käyttää sellaista materiaalia, joka johtaa tällaisen menetelmän käyttöön. Osa ostamastamme villasilkkilangasta tulee Australiasta ja lankatoimittajamme pyrkii varmistamaan, ettei mukana ole Mulesing-villaa, mutta täyttä varmuutta he eivät toistaiseksi ole voineet antaa. Markkinoilla on myös Mulesing-vapaata villalankaa, mutta tutkimuksiemme mukaan näissä ei todellisuudessa kyetä takaamaan mulesing-vapautta yhtään sen paremmin, joten emme ole suostuneet maksamaan pelkästä leimasta, jonka lupaus voi olla tuulesta temmattu.

Neulosvalmistus

Pääosa käyttämästämme neloksesta syntyy meidän omilla neuloskoneilla. Koneita meillä on 14 kappaletta ja niistä syntyy erityyppisiä neuloksia erilaisiin neulostarpeisiin. Voimme tehdä myös värillisiä neuloksia käyttämällä värjättyä lankaa tai värjäämällä itse neuloksen jälkikäteen, mutta käytämme jälkimmäistä tapaa hyvin vähän. Esimerkiksi villasilkistä teemme mustaa ja luonnonvalkoista sekä harmaata neulosta, joista jälkimmäinen on vain sekoitus kahdesta ensimmäisestä langasta.

 

Ostoneulokset

Käytämme jonkin verran ostoneuloksia. Ostamme ostoneuloksia pääasiassa kotimaasta Orivedeltä ja jonkin verran eurooppalaisilta kumppaneilta Saksasta. Esimerkiksi bambu on ostoneulos. Ostoneuloksen osuus tuotteen valmistuskustannuksissa on hyvin pieni, noin 10-15 % luokkaa, verrattuna esimerkiksi itse valmistettuun villasilkkineulokseen, jossa neuloksen osuus kustannuksista on yli 50%.

Neuloksen käsittelyt

Osa neuloksista tulee pestä neulonnan jälkeen. Pesu tehdään puhtaalla vedellä eikä siinä käytetä kemikaaleja. Käytämme neuloksiamme pesussa Nivalassa ja Kyröskoskella. Meillä ei tällä hetkellä ole Kangasalla omaa pesumahdollisuutta. Pesu tehdään siksi, että neuloksen ominaisuudet muuttuvat ensimmäisessä pesussa: Neulos pehmenee ja kutistuu. Asiakkaalle ei voida myydä tuotetta, joka joutuu huomaamaan nämä muutokset itse ensimmäisessä pesussa.

Leikkuu

Valmiit neulokset leikataan käsin omalla tehtaallamme pahvikaavojen avulla. Meillä on pahvikaavoja useilta vuosikymmeniltä ja voimme käyttää näitä esimerkiksi vanhojen tuotteiden uustuotantoon. Tam-Silk on yli 90-vuotias yritys, joka pyrkii hyödyntämään historiaansa.

Kokoonpano eli ompelu

Kun neulokset on leikattu sopiviksi paloiksi ne menevät ompeluun. Ompelussa yksi henkilö tekee yleensä yhtä vaihetta ja tuote siirtyy seuraavalle henkilölle seuraavan vaiheen ompelua varten. Lopulta tuote on valmis, jonka jälkeen se menee laaduntarkistukseen sekä pakkaamoon.

Pakkaus

Pakkaamme tuotteemme tällä hetkellä Tam-Silkin omiin muovipusseihin ja niissä on mukana pienet pahviset tuotetiedot ja tuotteen suorana pitävät pahvilevyt. Muovipakkaus on osoittautunut hankalaksi korvata pahvipakkauksessa, sillä pahvipakkaus ei tue yhtä hyvin kahta samaa tuotetta josta löytyy esimerkiksi koko 38 ja 54,  jotka ovat todella erikokoiset tuotteet. Lisäksi pakkauksen vaihtaminen voi vaikeuttaa tuotteen löytymistä asiakkaille, jotka ovat tottuneet jo vuosikymmeniä vanhaan pakkaukseen.

Varastointi

Kun tuotteet on pakattu omiin tuotepakkauksiinsa ne joko varastoidaan tai lähetetään suoraan jälleenmyyjäasiakkaillemme tai verkkokauppa-asiakkaillemme. Jälleenmyyjille tuotteet lähetetään pahvilaatikoissa. Varastotilat ovat tehtaamme yhteydessä Kangasalla.

Käyttämämme muovipussit ja pahvi valmistetaan kotimaassa.

Postitus ja kuljetus

Tam-Silk käyttää kuljetukseen kuluttaja- ja jälleenmyyjäasiakkailleen  kotimaisia rahtipalveluita. Nämä kuljetukset toimitetaan maanteitse.